Silné Krono alebo rozmaznané Wingo?

 

 

 

Trošku bližšie si predstavíme dva najpoužívanejšie pohony krídlových brán Came-Krono Standard/Plus a Nice Wingo-2024/3524.

 

Ak si neviete rady s výberom pohonu pre vašu dvojkrídlovú alebo jednokrídlovú bránu, trošku Vám to uľahčíme a pozrieme sa na výhody a nevýhody dvoch na Slovensku najviac používaných a cenovo dostupných pohonov brán od Talianskych výrobcov Came - Krono Standard a jeho konkurenta Wingo-2024, poprípade jeho väčšieho brata Wingo-3524.

Čo by ste si mali pred výberom pohonu pre vašu bránu zistiť, je veľkosť brány a jeho hmotnosť. Tak isto netreba zabúdať na to, či bude brána plná a teda rátať aj s poveternostnými vplyvmi, alebo naopak, vietor do úvahy nemusíme brať. V neposlednom rade je treba myslieť dopredu a uvážiť ako často budeme bránu otvárať a teda či vybrať motor skôr na intenzívnu alebo privátnu prevádzku. Pohony ktoré v tomto článku predstavujeme sú určené skôr na privátnu prevádzku, kde neprichádza k častému otváraniu a zatváraniu brány.

 

Came - Krono Standard/Plus

Motory od Came - Krono sú určené do maximálnej dĺžky krídla 3m a hmotnosťou 200kg. Motory Came sú veľmi robustné, no zato veľmi jednoduché. Elektronika ZF1 nedisponuje žiadnymi špeciálnymi funkciami, no pre nenáročného zákazníka splna všetky základné funkcie. U pohonov Krono treba spomenúť že nedisponujú žiadnymi mechanickými ani elektronickými koncovými dorazmi, preto je potrebné mať na bráne stredový doraz, poprípade aj doraz pri otvorení brány. Jednou z funkcií pohonu Krono je možnosť nastaviť si automatické zatvorenie, kedy po úplnom otvorení brány sa automatický začne odrátavať Vami nastavený čas, po jeho uplynutí sa brána sama zavrie bez potreby stlačenia diaľkového ovládača. Veľmi pomáha ľudom, ktorí sú trošku zábudliví. Druhou dôležitou funkciou je nastavenie sily motorov a to v 4 úrovniach. Ďalšími dodatočnými funkciami sú čas pauzy, fotobunky funkčné aj pri zatváraní a nastavenie oneskorenia druhého krídla.

 

Nice - Wingo 2024/3524

Pozrieme sa aj na hlavného konkurenta motorov Came - Krono a tým je Wingo - 2024 do hmotnosti krídla brány 200kg a dĺžky krídla 2m a Wingo - 3524 do 200kg a dĺžky 3m max. Pohony Wingo sú síce na menšie brány, do konkurujú hlavne funkciami a teda odporúčame pre náročnejších zákazníkov, Disponujú už spomínanými funkciami ako jeho konkurent Came Krono a to je automatické zatvorenie a sila motorov. Tu ale Nice nekončí a Taliansky výrobcovia pridali pár funkcií navyše. Tými najviac využívanými by malo byť čiastočné otvorenie (otvorenie jedného krídla pre peších), nastavenie rýchlosti motorov v 2 stupňoch, pomalý rozbeh a spomalenie pred dorazmi (hladký dojazd brány). Medzi ďalšie doplnkové funkcie treba spomenúť predblikávanie majáku pred samotným otvorením, amperometrická ochrana a amperometrická citlivosť.

Veľmi dôležitou informáciou pre Vás môže byť to, že pohony Wingo nepotrebujú koncové dorazy. Sada obsahuje jeden koncový mechanický doraz ku každému motoru (montuje sa odspodu motora), ďalší koncový doraz PLA13 si ako doplnkové príslušenstvo môžete zakúpiť. Preto k bráne nepotrebujete koncové dorazy ani stredový, ten sa ale neodporúča vynechať.

 

Porovnanie

Pohony Came sú známe svojou veľkou výdržou a robustnosťou. Zato Wingo od Nice to vyvažuje špecifickými funkciami, ktoré v dnešnej dobe zákazník rád využije. Pred samotnou kúpou Vám odporúčame kontaktovať nás, radi Vám s výberom pohonu poradíme.

Na záver dodáme špecifikácie každého motora

                                           CAME - Krono                                    NICE - Wingo

Napájanie motora                       230V                                                   24V

Výkon                                      130W                                                  85W

Čas otvorenia 90st.                   22sek.                                         18/25 sek.

Stupeň krytia                              IP54                                                  IP54